جراحی پروتز سینه امروزه در میان خانم هایی با سینه کوچک رواج پیدا کرده است اما بسیاری از افراد نگران عوارض بعد از آن هستند. همه انواع پروتز سینه دارای یک پوسته خارجی و سیلیکونی هستند که امکان پارگی پروتز سینه و ایجاد سوراخ در آنها وجود دارد. همچنین پروتز سینه دارای دریچه ای است که ممکن است این دریچه درست عمل نکرده و باعث نشتی محتوای داخل پروتز شود. احتمال پارگی یا نشت محتوای درون پروتز سینه با گذشت زمان افزایش می یابد.
جراحی پروتز سینه چیست؟
جراحی پروتز سینه به عنوان یک سینه مصنوعی برای تغییر اندازه، شکل و وزن سینه های بیمار انجام می شود. جراح های زیبایی برای جراحی پروتز سینه اغلب از ژل سیلیکونی یا مواد مشابه به عنوان مواد درون پروتز استفاده می کنند. این مواد نرم بوده و حسی مشابه سینه های طبیعی ایجاد می کند.
جراحی پروتز سینه به بازیابی ظاهر طبیعی و متقارن سینه شما که با ماستکتومی برداشته شده یا با لامپکتومی به عنوان بخشی از درمان سرطان سینه تغییر یافته است، کمک می کند.
علل جراحی پروتز سینه
ماستکتومی یا لامپکتومی معمولاً در صورتی انجام می شود که بیماری سرطان سینه تشخیص داده شده باشد، وجود ژن BRCA در بدن بیمار محرز شود یا سابقه خانوادگی سرطان سینه وجود داشته باشد. در این صورت بیمار می تواند انتخاب کند که سینه های خود را به عنوان پیشگیری از بیماری جراحی کند. جراحی پروتز سینه میتواند همزمان با ماستکتومی انجام شود، اما بسیاری از زنان تصمیم میگیرند ماهها یا حتی سالها بعد از سرطان صبر کنند و سپس جراحی پروتز سینه را انجام دهند. برخی از افراد در نهایت تصمیم میگیرند که پروتز سینه را پس از ماستکتومی به طور کلی انجام ندهند.
خطرات و عوارض ناشی از پروتز سینه
خطرات و عوارض ناشی از پروتز سینه شامل پروتز نامناسب، پارگی پروتز سینه یا تشکیل بافت اسکار است که به عنوان انقباض کپسولی شناخته می شود.
پارگی پروتز سینه به چه دلیلی اتفاق می افتد؟
پارگی پروتز ممکن است به دلیل پروتز سینه طولانی مدت، ضربه ناشی از تصادف رانندگی، وارد کردن سوزن به پروتز سینه و عوامل دیگر اتفاق بیفتد. در مطالعهای که در سال 2013 انجام شد، محققان دریافتند که 51 تا 64 درصد از پارگیهای پروتز سیلیکونی ناشی از آسیب ابزارهای جراحی در طول جراحی اولیه پروتز است.
هنگامی که پروتز سینه پاره میشود یا دریچه آن از کار میافتد، نمک درون پروتز سینه به سرعت در طی چند روز نشت کرده و سینهها تا حدودی تخلیه شده به نظر میرسند. بنابراین تشخیص پارگی پروتز سینه بلافاصله پس از پارگی امکان پذیر است.
هنگامی که پروتز سیلیکونی پاره میشود، ژل درون پروتز به علت بافت آن، کندتر از انواع دیگر پروتز نشت میکند. بنابراین ممکن است زمان بیشتری طول بکشد تا متوجه شوید که پروتز پاره شده است. احتمال این که متوجه این پارگی نشوید نیز بالا است. همچنین ژل سیلیکون جذب بدن نمی شود.
پروتزهای ژلی از جنس سیلیکون مایع که قبل از سال 1992 در ایالات متحده استفاده می شدند، در صورت پارگی پروتز سینه، با احتمال بالاتری به خارج از کپسول بافت اطراف پروتز نشت میکردند. ژل سیلیکون مایع می تواند به سایر قسمت های بدن مانند غدد لنفاوی یا ریه ها پخش شود.
بدن شما ممکن است با تشکیل بافت در اطراف پروتز واکنش شدیدتری به سیلیکون نشان دهد. این روند ممکن است برای بیمار ناراحت کننده باشد یا باعث تغییر شکل سینه شود. در موارد نسبتاً نادر، توده هایی به نام گرانولوم های سیلیکونی می توانند در بازو، زیر بغل، ناحیه قفسه سینه یا سایر نقاط بدن ایجاد شوند.
پیشگیری از پارگی پروتز سینه
سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که افراد دارای پروتز سینه سیلیکونی 3 سال پس از جراحی اولیه پروتز و هر 2 سال پس از جراحی مجدد، غربالگری توسط ام آر آی را برای تشخیص پارگی پروتز سینه یا پارگی پروتز سینه خاموش دریافت کنند.
چگونه پارگی پروتز سینه خود را تشخیص دهیم؟
اگر احتمال میدهید که پروتز سینه شما پاره شده باشد، از جراح پلاستیک خود بخواهید که پروتز سینه شما را بررسی کند. تصویربرداری، مانند سونوگرافی یا ام آر آی، می تواند به تشخیص نشتی و پارگی پروتز سینه کمک کند. نوعی از ام آر آی با تجهیزاتی طراحی شده است که به طور خاص برای تصویربرداری از پستان می باشد.
این نوع از ام آر آی دقیق ترین تصویربرداری برای تشخیص پارگی پروتز سینه محسوب می شود. با این حال، مانند هر آزمایش تصویربرداری دیگری این خطر وجود دارد که نتایج دقیق نباشند. برای مثال ممکن است پارگی در تصویر نشان داده نشود یا پروتز سالم در روند تصویربرداری ام آر آی پاره شود.
آیا پس از پارگی پروتز سینه جراحی برای درمان انجام می شود؟
هنگامی که یک پروتز پر از نمک یا ژل سیلیکونی پاره شود، پروتز سینه باید فورا با جراحی برداشته شود. در برخی موارد، جراح پلاستیک شما بافت تشکیل شده اطراف پروتز را نیز برمی دارد یا فقط با ایجاد برش های کوچک بافت اطراف پروتز سینه را باز می کند تا به پروتز دسترسی داشته باشد.
اگر در هر دو سینه پروتز دارید، جراح پلاستیک شما در بیشتر موارد هر دوی آنها را حتی اگر فقط یکی از آنها پاره شده باشد، برمی دارد. اگر پروتز سینه سیلیکونی دارید که به خارج از پروتز نشت کرده است، جراح پلاستیک شما سیلیکونی که نشت کرده است را خارج می کند.
آیا جراحی پس از پارگی پروتز سینه اورژانسی است؟
موضوع برداشتن پروتز پس از پارگی پروتز سینه برای جامعه علمی هنوز هم موضوعی بحث برانگیز است. اگر پارگی پروتز سینه برای مدت طولانی تحت عمل جراحی قرار نگیرد، شاهد گرانولوم های سیلیکونی و تشکیل کلسیم بیشتری خواهیم بود. از نظر پزشکان متخصص آمریکایی، جراحی پس از پارگی پروتز سینه اورژانسی نمی باشد اما باید در اسرع وقت جراحی شود تا عوارض خطرناکی به دنبال نداشته باشد. پروتز سینه معمولا حدود 10 سال دوام می آورد. به طور کلی توصیه می شود که در صورت پارگی پروتز سینه، آن را توسط جراحی خارج کنید.
اگر پروتز سینه توسط یک جراح مجرب انجام شود و از پروتز های مرغوب استفاده شود امکان پارگی پروتز سینه به حداقل خواهد رسید پس حتما در انتخاب جراح خود دقت کنید. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. شما میتوانید سوالات و تجربیات خود را در زیر این مطلب با ما به اشتراک بگذارید.